PowNed Gordon aangeklaagd door Meldpunt Discriminatie


Het MDI (Meldpunt Discriminatie) heeft een klacht ingediend bij RTL4. Volgens de Policor-SS (Redactie: is dit leuk PowNed?) gingen de Chinezen-grappen van RTL werknemer Gordon 'veel te ver'.

Het Meldpunt Discriminatie in Amsterdam – de juridische Gestapo (Redactie: is dit leuk PowNed?) van het naoorlogs verzet – ontving maar liefst dertien klachten over tv-show Holland's Got Talenten eist excuses, meldt de Volkskrant.

In de gewraakte uitzending meende de entertainer diverse grappen over de afkomst van zanger Xiao Wang te moeten maken, waaronder "which number are you singing? Number 39 with rice?".

Als jurylid en bekende Nederlander kan Gordon de opinie van een grote groep Nederlanders (onbewust) beïnvloeden, valt te lezen in de klacht. "Een bejegening op grond van uiterlijke kenmerken die bedoeld is als humor, is een karakterisering die stigmatiserend is en daarom beledigend voor Chinezen in Nederland." Op zich vindt de Policor-SS best dat Gordon grapjes mag maken maar in de bewuste show zou "de grens van het toelaatbare zijn overschreden".

Zowel in China als in Amerika leidde Gordons humor tot maatschappelijke verontwaardiging.

Reactie van Gordon (Trouw)

ordon vindt het bizar dat het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam een klacht heeft ingediend bij RTL over zijn Chinezengrap in Holland’s Got Talent. Dat heeft de entertainer laten weten op 3FM. Gordon wordt er niet goed van. “Ik vind het schrikbarend dat ik lees dat er echt serieus een aanklacht is ingediend voor discriminatie. Jongens, we zijn nu echt aan het doorslaan met zijn allen. Het kan toch niet waar zijn dat we in Nederland dit gewoon over onze kant laten gaan?“

Hij blijft erbij dat zijn grap tegen de Chinees (‘ga je 39 met rijst zingen?’) geen racisme is. “Ik zit daar gewoon met een functie als entertainer. Er worden honderd grappen gemaakt tijdens zo’n opname en ja, sommigen zijn minder leuk. Dit was ook gewoon echt niet racistisch.”

Het was verre van racistisch, aldus Gordon. “Ook die hele zwarte pieten-discussie: ik heb nooit gedacht aan een neger als ik zwarte piet zag vroeger.”

“Dat gaat toch nergens over?“

Contact

Facebook.com/nr39metrijst

alle afbeeldingen zijn afkomstig van RTL en Holland's Got Tallent is van Blue Circle - mochten we iemand vergeten zijn, laat het weten...