zelfspot Chinese meneer Cheung bij ik Hou van holland mag wel

Welk nummer?

"Welk nummer ga je zingen", vroeg jurylid Gordon aan Hollands-got-talentdeelnemer meneer Wang. "Nummer 39 met rijst", schaterde hij even daarna. Waarom vinden we dat beledigend, maar vermaken we ons kostelijk als de Chinese meneer Cheung in 'Ik hou van Holland' met een dik accent een smartlap opdreunt? Dat heeft te maken tussen het verschil in zelfspot en stigmatisering, zegt Jessica Silversmith van Meldpunt Discriminatie in Amsterdam.

Sambal bij?

Grappen als 'sambal bij' kunnen echt niet meer en zijn niet van deze tijd.

Sinds het vierde seizoen van Ik hou van Holland was hij elke zaterdagavond weer van partij. Meneer Cheung, een korte Aziatische man die tijdens het RTL-programma een Nederlandstalig lied opdreunt. Niets bijzonders zou je zeggen, maar Cheung heeft een zwaar Chinees accent en is haast onverstaanbaar. Raden welk lied hij zingt, is dan ook een hele uitdaging.

Cheung belichaamt de stereotype Chinees: klein, slecht verstaanbaar, uiterst beleefd en waarschijnlijk ook nog eens restauranteigenaar. Het is precies hetgeen waar Bianca Kuijper en Irene Xu gisteravond in Pauw en Witteman tegen ageerden. De twee in Nederland getogen Aziatische dames zijn moe van deze stigmatiserende beelden die ze al hun hele leven naar het hoofd geslingerd krijgen. Grappen als 'sambal bij' kunnen echt niet meer, zijn niet van deze tijd. De hedendaagse Nederlands-Chinese burger is anders, mondiger dan de eerste generatie en absoluut geen brave gast meer.

Gordon stigmatiseert, maar zelfspot stereotype Cheung mag

Gordon ging met zijn grappen dan ook over de schreef, vinden de dames. En dat het jurylid van Hollands Got Talent het weigert zijn excuses aan te bieden, vinden ze net zo smakeloos als zijn grappen. "Willen we bijdragen aan een maatschappij waarin we alleen kwetsende grappen tegen elkaar maken en geen sorry kunnen zeggen als het te ver gaat", vroeg Kuijper zich geïrriteerd af.

Toch is het vreemd dat over de goedlachse meneer Cheung met geen woord gerept wordt. Waarom kan dat wel gewoon? Dat heeft volgens Silversmith van Meldpunt Discriminatie alles te maken met zelfspot. "Een homo mag zichzelf een flikker noemen, net zo goed als dat een donker persoon zichzelf neger mag noemen. Maar op het moment dat iemand anders het doet, kan het als beledigend ervaren worden."

Dat Gordon een deel van de Aziatische bevolking in Nederland op de kast heeft gejaagd, merken ze ook bij het Amsterdamse meldpunt. Waren er gisteren nog 13 meldingen van discriminatie jegens Gordon, na de media-aandacht van gisteren staat de teller op 35.

Ook volgens Silversmith ging Gordon te ver. Het meldpunt maakte op 19 november, al voor de ophef in de Verenigde Staten, melding bij RTL. "RTL zegt nu dat de grappen niet met opzet kwetsend waren. Het gaat ons niet om opzet of niet. Het was gewoon beledigend. Gordon zat daar als jurylid en professional. Niet als grappenmaker. De zanger had nog geen noot gezongen of hij kreeg al een lading beledigingen over zich heen. Dat is voor de man ontzettend intimiderend geweest."

Contact

Facebook.com/nr39metrijst

alle afbeeldingen zijn afkomstig van RTL en Holland's Got Tallent is van Blue Circle - mochten we iemand vergeten zijn, laat het weten...